9 DOTS 2014 COMPETITION WINNERS



SAM DAYSH

Block House

Sam Daysh is the winner of the Professional Category in the 2014 9 Dots Award with his proposal ‘Block House’. A bold design presented through strong drawings and a confident formal language, the Block House demonstrates a thoughtful approach to the urban housing market while engaging strongly with the CSR Cemintel™ product range.

Daysh’s proposal engaged with the opportunities of providing public connections and open space by way of the competition site’s dual frontage, giving each dwelling an expansive external garden space that blurs the boundaries of territory. In turn, the design permits each part of the proposal to address both the street and the garden space using the consistent, almost austere, material language as a successful foil to the articulated fenestration, entries and balcony spaces.

The Block House proposal implements ExpressWall™ as the key cladding system, utilised on the walls as well as the folding window screens. The various entry points and transition spaces are carved out of each ‘block’ and lined with a range of Cemintel™ Creative Solutions such as Weatherboards, Barestone and Designer Series, presenting interesting opportunities for individualising each ‘block’.

Will Chan

Yard Share

Yard Share by Will Chan moves beyond the conventional understanding of Australian housing with the idea that the backyard boundary fence can be removed to create a communal yard. It uses CSR Cemintel™ Designer Series™ products consistently throughout in its louvre system, particularly Slimline Slate and Woodgrain Oak for the internal wall finishes, and courtyard and soffit finishes using Barestone™, Constructafloor™ and Eaves Lining. This multi-residential design employs a thoughtful composition of materials and is suggestive of a possible move in the market towards higher density living. It is a housing type that would appeal to families requiring a protected garden area for young children but who prefer to live in urban density as opposed to the suburban, but also accounts for private outdoor space at roof level. The louvre system allows for a formal juxtaposition between public and private and filtrates light and directs viewpoints. A sculptural townhouse proposal accounts for appropriate sun positioning and site conditions, allowing for public areas at street level as a counterbalance to the private shared spaces within the confines of the proposal.